Pesto z zielonego groszku i rukoli

by Justyna Lenda

Uwielbiam to danie! Jest delikatne w smaku, z wyczuwalną nutką kwaskowatej limonki. Idealne na jesienną pogodę, którą mamy obecnie za oknami. Bo przy takiej aurze warto zaserwować  sobie troszeczkę zieleni na talerzu! Pesto z zielonego groszku i rukoli sprawdzi się w tym wyśmienicie! Rukola i zielony groszek obfitują w cenne składniki odżywcze (witaminy A, B, C, K, cynk, żelazo, kwas foliowy).

Żelazo, w połączeniu z witaminą C pochodzącą z soku z limonki stanie się bardziej biodostępne, więc szczególnie polecam to danie osobom chorującym na anemię! Można je przygotować również w wersji wege, wystarczy zamienić mięso z indyka na garść ulubionych orzechów i pestek.

Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak smakowało!

pesto z zielonego groszku i rukoli 2

Aksamitne pesto z zielonego groszku i rukoli

pesto z zielonego groszku i rukoli 1

Pesto z zielonego groszku i rukoli

Wydrukuj
Porcja: 4 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 240 g groszku zielonego (1,5 szklanki)
  • 1/2 cukinii
  • sok ze świeżej limonki
  • pierś z indyka
  • 1 awokado
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 szklanka rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • makaron

przyprawy:

  • pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, sól

Sposób przygotowania

Mięso z piersi indyka oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw je szczyptą soli i pieprzem ziołowym. Podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Cukinię umyj i obierz ze skórki. Pokrój w talarki i również podsmaż z obu stron na złoty kolor. Następnie przygotuj pesto: wrzuć do kielicha blendera 1/2 porcji groszku zielonego, awokado, czosnek, orzechy włoskie i rukolę. Dodaj 2 łyżki oleju lnianego i sok ze świeżej limonki, zmiksuj wszystko na gładką masę. Na koniec pesto wymieszaj z makaronem, cukinią, pozostałą częścią zielonego groszku i indykiem. Smacznego! 🙂

pesto z zielonego groszku i rukoli 3

Pesto z zielonego groszku i rukoli prezentuje się pięknie 🙂

 

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

32 komentarze

Kamil 4 listopada 2017 - 09:05

Prosto, łatwo, smacznie 🙂 Taki przepisy lubię, bo nie mam za wiele czasu na gotowanie. 30 min to optymalny czas na spędzenie go w kuchni 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 6 listopada 2017 - 15:30

Super! 🙂 Cieszę się, że przepis przypadł Tobie do gustu! 😀 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Sylwia z Dom Na Ciepło 4 listopada 2017 - 16:09

Trochę jest z tym pracy, ale zestaw składników jest całkiem kuszący 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 6 listopada 2017 - 15:32

Sylwia, tak się tylko wydaje. Wystarczy na patelnię wrzucić mięsko i cukinię a resztę zmiksować! 🙂 Spróbuj i się przekonaj, że nie jest to skomplikowane danie 🙂

Odpowiedz
Magda 6 listopada 2017 - 10:57

Moje smaki! świetny pomysł 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 6 listopada 2017 - 15:32

Bardzo dziękuję! 🙂

Odpowiedz
ANgie 6 listopada 2017 - 11:13

Piękne i zapewne pysze danie:)

Odpowiedz
Justyna Lenda 6 listopada 2017 - 15:32

Bardzo pyszne! 😀 Koniecznie spróbuj 🙂

Odpowiedz
Danka 6 listopada 2017 - 11:28

Myślę, że mogłabym się skusić, ale wcale nie jest taki prosty jak mi sie wydawało zaczynając czytać:-)

Odpowiedz
Justyna Lenda 6 listopada 2017 - 15:33

Tak się tylko wydaje… 🙂 Przepis jest bardzo prosty i każdy sobie z nim szybko poradzi. 🙂 Spóbuj i się przekonaj 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Magda 9 listopada 2017 - 11:26

Uwielbiam pesto! 🙂 Całość wygląda przepysznie!

Odpowiedz
Justyna Lenda 10 listopada 2017 - 09:12

Dziękuję! 🙂 Koniecznie spróbuj! 🙂

Odpowiedz
healthystyle 9 listopada 2017 - 11:31

Fajne, szybkie danie 🙂 Ostatnio właśnie takie preferuję, bo jakoś ochoty na stanie przy garach brak 😉

Odpowiedz
Justyna Lenda 10 listopada 2017 - 09:12

Oj, ja ostatnio tez przeżywam kryzys 😉 Może tak na nas wpływa przesilenie jesienne? 😉

Odpowiedz
Konkol Polny 9 listopada 2017 - 11:32

Uwielbiam pesto na różne sposoby 🙂 Z rukoli już robiłam, dodatek groszku pewnie trochę neutralizuje jej wyraźny, pikantny smak.

Odpowiedz
Justyna Lenda 10 listopada 2017 - 09:11

Dokładnie tak! Groszek świetnie łączy ostry i łagodny smak w pesto, dlatego jest taki świetny w smaku i ma kremową konsystencję. 🙂 Spróbuj!

Odpowiedz
Artur 9 listopada 2017 - 18:07

Rewelacja. Nie słyszałem o takim rozwiązaniu. Dziękuję za inspirację 😀

Odpowiedz
Justyna Lenda 10 listopada 2017 - 09:10

Super! Bardzo się cieszę, że Tobie się podoba! 🙂

Odpowiedz
Monika, zresetowani.pl 15 stycznia 2018 - 11:17

Przekonałaś mnie! Zrobię 😀 wydaje mi się, że nawet moje dzieciaki takie danie chętnie zjedzą 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 15 stycznia 2018 - 16:34

Super! 🙂 Koniecznie daj znać jak Wam smakowało! 🙂

Odpowiedz
Młodzi na Dorobku 15 stycznia 2018 - 11:46

uwielbiam klasyczne pesto więc chętnie też wypróbuję Twoje 😉

Odpowiedz
Justyna Lenda 15 stycznia 2018 - 16:33

Bardzo się cieszę! 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowało! 🙂

Odpowiedz
Kamomil 15 stycznia 2018 - 12:26

Prosty i wydaje się bardzo smaczny, kiedyś zakróluje u mnie na talerzu 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 15 stycznia 2018 - 16:32

Bardzo się cieszę! 🙂 Warto – Smacznie i zdrowo! 🙂

Odpowiedz
Kamila 15 stycznia 2018 - 15:14

Mam właśnie trochę groszku w zamrażalce i nie wiedziałam co z nim zrobić. dzięki!

Odpowiedz
Justyna Lenda 15 stycznia 2018 - 16:32

Sama przyjemność! 🙂 Smacznego! 🙂

Odpowiedz
Aleksandra Załęska 12 marca 2018 - 11:46

Uwielbiam pesto 🙂 Chyba zrobię dziś na obiad, rukolę mam, groszek też 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:31

Super! 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowało! 🙂

Odpowiedz
Aneta 12 marca 2018 - 13:40

Zapewne smakuje doskonale, bo prezentuje się świetnie 🙂 Gdyby miły uwielbiał tak wszelkie pesto jak ja 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:32

Hihi nie spotkałam się z osobą, która nie polubiłaby tego dania 🙂 Spróbuj może akurat zasmakuje! 🙂

Odpowiedz
Ola | Kuchnia bez cukru 12 marca 2018 - 14:31

Brzmi fajnie, dobry pomysł na szybki obiad!

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:32

Dokładnie tak! Szybko, prosto i smacznie 🙂 Koniecznie spróbuj 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej