Pasta z Zielonego Groszku i Brokuła

by Justyna Lenda

Macie ochotę na odrobinę zieleni na swoich kanapkach? Niestety wiosna jeszcze nie zagościła, więc trzeba wyjść jej naprzeciw i przygotować ekspresową i pyszną pastę z zielonego groszku i brokuła! Oprócz znakomitego smaku dostarczycie sobie ogromnej ilości korzyści zdrowotnych. Zielony groszek należy do roślin strączkowych i jak się pewnie domyślacie jest dla naszego organizmu bardzo cenny.

Chcecie wiedzieć, jakie wartości ma zielony groszek? Jak i jakie ma działanie na nasz organizm? Odpowiedzi znajdziecie pod przepisem! 😀 Smacznego!

Pasta z Zielonego Groszku i Brokuła fot. 2

Pasta z zielonego groszku i brokuła

Pasta z Zielonego Groszku i Brokuła fot. 1

Pasta z zielonego groszku i brokuła

Wydrukuj
Porcja: 10 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • szklanka mrożonego groszku/lub z puszki (1 puszka)
  • ½ główki brokuła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • po łyżeczce: oregano i majeranku
  • szczypta soli i pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania

Brokuła dokładnie umyj i jego odcięte różyczki ugotuj we wrzącej wodzie. Następnie wszystkie składniki wymieszaj w kielichu blendera i dokładnie zblenduj na jednorodną masę. Jedz z ulubionym pieczywem.

Pasta z Zielonego Groszku i Brokuła fot. 3

pyszna pasta z zielonego groszku i brokuła

Zielony groszek inaczej młody groch, jest bardzo cennym produktem i powinien na stałe zagościć w naszych jadłospisach! Spójrzcie, dlaczego:

  • Zawiera cały wachlarz witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K oraz kwas foliowy.
  • Jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Szczególnie zalecany dzieciom, sportowcom i osobom na dietach eliminacyjnych.
  • W swoim składzie posiada błonnik pokarmowy, zarówno rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny. Staje się przez to bardzo pomocny w przypadku zaparć! Zmniejsza ryzyko rozwinięcia nowotworu jelita grubego.
  • Jest przyjacielem diet odchudzających! Jest niskokaloryczny, ale zwiększa uczucie sytości, więc pomaga zredukować ilość zjadanego pokarmu. Co więcej, wspomaga metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn.
  • Zmniejsza ryzyko powstania chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ pomaga zmniejszyć ilość triglicerydów i „złego” cholesterolu, natomiast zwiększa stężenie „dobrego”!
  • Ze względu na swój piękny zielony kolor, młody groch posiada w swoim składzie wiele przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko powstania nowotworów oraz pozytywnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci!
  • Polecany jest dla cukrzyków, ponieważ normalizuje metabolizm węglowodanów!
  • Zalecany dla osób z obrzękami! Zielony groszek działa moczopędnie, więc pomaga również w usuwaniu kamieni nerkowych.
  • W groszku znajduje się spora ilość łatwo przyswajalnego żelaza, dlatego jest polecany dla osób z anemią! Poprawia utlenienie krwi powodując, że ciało i mózg znacznie lepiej funkcjonują.

I jak? Namówiłam Was do przygotowania pasty z zielonego groszku i brokuła? 😀
Mam nadzieję, że tak, bo to samo zdrowie!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

4 komentarze

Marynistka 28 kwietnia 2017 - 17:20

Dzień dobry
Czy zamiast oleju lnianego mogę dodać oliwę ?
Aleksandra

Odpowiedz
justdoeat 11 maja 2017 - 19:03

Witaj, jak najbardziej! 🙂

Odpowiedz
Mo 13 czerwca 2018 - 17:03

Spróbuję 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 13 czerwca 2018 - 17:52

Super! 🙂 Bardzo się cieszę. 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowało! 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej