Macie ochotę na odrobinę zieleni na swoich kanapkach? Niestety wiosna jeszcze nie zagościła, więc trzeba wyjść jej naprzeciw i przygotować ekspresową i pyszną pastę z zielonego groszku i brokuła! Oprócz znakomitego smaku dostarczycie sobie ogromnej ilości korzyści zdrowotnych. Zielony groszek należy do roślin strączkowych i jak się pewnie domyślacie jest dla naszego organizmu bardzo cenny.
Chcecie wiedzieć, jakie wartości ma zielony groszek? Jak i jakie ma działanie na nasz organizm? Odpowiedzi znajdziecie pod przepisem! 😀 Smacznego!
Składniki
- szklanka mrożonego groszku/lub z puszki (1 puszka)
- ½ główki brokuła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lnianego
- po łyżeczce: oregano i majeranku
- szczypta soli i pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania
Brokuła dokładnie umyj i jego odcięte różyczki ugotuj we wrzącej wodzie. Następnie wszystkie składniki wymieszaj w kielichu blendera i dokładnie zblenduj na jednorodną masę. Jedz z ulubionym pieczywem.
Zielony groszek inaczej młody groch, jest bardzo cennym produktem i powinien na stałe zagościć w naszych jadłospisach! Spójrzcie, dlaczego:
- Zawiera cały wachlarz witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K oraz kwas foliowy.
- Jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Szczególnie zalecany dzieciom, sportowcom i osobom na dietach eliminacyjnych.
- W swoim składzie posiada błonnik pokarmowy, zarówno rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny. Staje się przez to bardzo pomocny w przypadku zaparć! Zmniejsza ryzyko rozwinięcia nowotworu jelita grubego.
- Jest przyjacielem diet odchudzających! Jest niskokaloryczny, ale zwiększa uczucie sytości, więc pomaga zredukować ilość zjadanego pokarmu. Co więcej, wspomaga metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn.
- Zmniejsza ryzyko powstania chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ pomaga zmniejszyć ilość triglicerydów i „złego” cholesterolu, natomiast zwiększa stężenie „dobrego”!
- Ze względu na swój piękny zielony kolor, młody groch posiada w swoim składzie wiele przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko powstania nowotworów oraz pozytywnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci!
- Polecany jest dla cukrzyków, ponieważ normalizuje metabolizm węglowodanów!
- Zalecany dla osób z obrzękami! Zielony groszek działa moczopędnie, więc pomaga również w usuwaniu kamieni nerkowych.
- W groszku znajduje się spora ilość łatwo przyswajalnego żelaza, dlatego jest polecany dla osób z anemią! Poprawia utlenienie krwi powodując, że ciało i mózg znacznie lepiej funkcjonują.
I jak? Namówiłam Was do przygotowania pasty z zielonego groszku i brokuła? 😀
Mam nadzieję, że tak, bo to samo zdrowie!
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
4 komentarze
Dzień dobry
Czy zamiast oleju lnianego mogę dodać oliwę ?
Aleksandra
Witaj, jak najbardziej! 🙂
Spróbuję 🙂
Super! 🙂 Bardzo się cieszę. 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowało! 🙂