Pasta z Kaszy Gryczanej z Ogórkiem Kiszonym

by Justyna Lenda

Czasami zdarzają mi się takie dni, kiedy nie mam siły i ochoty wchodzić do kuchni i gotować… Marzy mi się wtedy tylko dobra książka i ciepła herbatka. Jednak będąc na diecie eliminacyjnej wdrożenie takiego scenariusza nie jest wcale proste. W mojej okolicy nie ma sklepów, w których mogę znaleźć coś zdrowego, gotowego do spożycia i bez produktów, które mi szkodzą… Dlatego na takie leniwe dni warto się zabezpieczyć ulubionymi, kulinarnymi pewniakami, które zawsze będą pod ręką.

W moim przypadku są to pasty kanapkowo-sałatkowe. 😀 Ostatnio przygotowałam pastę z kaszy gryczanej (niepalonej) z ogórkami kiszonymi.

Naprawdę jest świetna! Jej smak całkowicie mnie zaskoczył! Delikatna aksamitna konsystencja o lekko kwaskowatym smaku. Zdecydowanie polecam! 😀

Pasta z Kaszy Gryczanej z Ogórkiem Kiszonym fot. 1

Pasta z Kaszy Gryczanej z Ogórkiem Kiszonym

Wydrukuj
Porcja: 10 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 200 g suchej kaszy gryczanej *
  • 5 łyżek mleka ryżowego
  • 4 ogórki kiszone (nie kwaszone!)
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka oleju z orzechów włoskich
  • szczypta czarnuszki do posypania na wierzch

Sposób przygotowania

Kaszę gryczaną ugotuj na sypko a następnie ostudź. Na koniec wszystkie składniki (oprócz nasion czarnuszki) wsyp do pojemnika i dokładnie zmiksuj blenderem. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta dodaj więcej mleka ryżowego.

Uwagi

Można użyć zarówno kaszy gryczanej palonej jak i niepalonej. Jedyną różnicą będzie kolor i zapach pasty. Przy kaszy niepalonej brakuje charakterystycznego zapachu gryki, niektórzy jego nie tolerują.

Pasta z Kaszy Gryczanej z Ogórkiem Kiszonym fot 2

Pasta z kaszy gryczanej z ogórkiem kiszonym

Pasta z kaszy gryczanej jest idealna na kanapki i do sałatek. 🙂

Pięknego Wieczoru!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

15 komentarzy

getthelife.pl 11 stycznia 2017 - 22:48

Jutro zrobię, obiecuję! 🙂 Justi jak zawsze niezawodna!

Odpowiedz
Kasia Sarna 12 stycznia 2017 - 11:38

uwielbiam płaczenie kaszy gryczanej z kiszonkami, jest idealne 🙂

Odpowiedz
zasmakuj w świecie 12 stycznia 2017 - 11:44

Smakowicie ! 😉 Kocham takie rzeczy 😉

Odpowiedz
follow creativity now 12 stycznia 2017 - 11:46

Nigdy nie słyszałam… brzmi niesamowicie pysznie:) muszę spróbować!

Odpowiedz
Anonimowy 13 stycznia 2017 - 11:24

O! Jeszcze takiej nie robiłam. Czas to zmienić;)

Odpowiedz
Radosna Chata 13 stycznia 2017 - 11:34

Z chęcią wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Justyna Kukułka 13 stycznia 2017 - 11:43

rewelacyjny przepis, czy udałby się też na mleku owsianym? 🙂

Odpowiedz
Ewelina, taste life up 13 stycznia 2017 - 21:49

ciekawy pomysł. Nawet nie pomyślałam żeby z kaszy gryczanej zrobić pastę. zapisuję do wypróbowania 🙂

Odpowiedz
justdoeat 17 stycznia 2017 - 20:02

Czemu nie? 😀 Warto w tej wersji wypróbować 🙂 Daj znać jak smakowało! 🙂

Odpowiedz
justdoeat 17 stycznia 2017 - 20:03

Świetnie! 😀

Odpowiedz
justdoeat 17 stycznia 2017 - 20:04

Super! 🙂 Trzymam kciuki 🙂

Odpowiedz
justdoeat 1 sierpnia 2017 - 12:07

Super, bardzo się cieszę 🙂 Koniecznie daj znać jak smakowało! 🙂 Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
justdoeat 1 sierpnia 2017 - 12:08

Koniecznie spróbuj! 🙂 Daj znać jak Tobie smakowało 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
justdoeat 1 sierpnia 2017 - 12:08

Oj, ja również! 😀 Koniecznie wypróbuj 🙂

Odpowiedz
justdoeat 1 sierpnia 2017 - 12:09

Super, bardzo mnie to cieszy, że przypadło Tobie do gustu! 🙂 Koniecznie wypróbuj i daj znać jak Tobie smakowało 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej