Klasyczny Hummus – palce lizać!

by Justyna Lenda

Chciałabym się Wam do czegoś przyznać. 🙂 Zdarzają mi się takie dni kiedy praktycznie cały dzień jestem gotowa coś jeść! Kochani, wcale nie myślcie, że tak mocno doskwiera mi głód… nie, nie. Po prostu lodówka mnie przyciąga do siebie jak magnes! Mam wtedy taki nawyk ciągłego jedzenia! 😀  Okropne i bardzo męczące odczucie!

Wiecie jak wtedy sobie radzę? Jem warzywa… zwłaszcza jeżeli pora dnia jest już wieczorna. Jest to doskonały sposób na oszukanie organizmu a przy okazji świetna okazja aby dostarczyć witamin i związków mineralnych pomijając zgubne kalorie. 🙂

Niestety nie zawsze jest tak łatwo i kolorowo. 🙂 Jeżeli warzywa okazują się nie spełniać moich zgubnych pragnień, dodaję do nich jeszcze jeden element – PASTY!

Tym razem pojawił się klasyczny hummus (taki lubię najbardziej). Idealny na chwile słabości/spotkania ze znajomymi/dodatek do sałatek/ a w towarzystwie słupków warzyw do chrupania przy filmie.

Hummus przygotowuje się w mgnieniu oka i jest przepyszny! 🙂 Najlepiej sam/a spróbuj i koniecznie podziel się z nami jak smakowało! 🙂

Klasyczny Hummus - palce lizać! fot. 1

Klasyczny Hummus - palce lizać!

Wydrukuj
Porcja: 10 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 2,5 łyżki pasty sezamowej (Tahini)
  • 3/4 szklanki ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • odrobina soli i pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

Dzień wcześniej namocz ciecierzycę (najlepiej aby moczyła się min przez noc). Następnego dnia ugotuj ją do miękkości. Na sam koniec umieść wszystkie składniki w misce blendera i dokładnie zblenduj. Gdy pasta będzie zbyt gęsta dodaj wody.

Klasyczny Hummus - palce lizać! fot. 2

Klasyczny hummus

Klasyczny Hummus - palce lizać! fot. 3

Pyszny hummus na kanapki

Prawda, że łatwe? 😀

Smacznego!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

4 komentarze

Ania Abakercja 21 stycznia 2017 - 11:34

miałam zrobić w końcu hummus, bo sklepowy całkiem mi smakował, ale popsułam blender 😉

Odpowiedz
Szymon Owedyk - Copywriter 24 stycznia 2017 - 10:49

Zgadza się, palce lizać 🙂

Odpowiedz
justdoeat 1 sierpnia 2017 - 12:14

Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Odpowiedz
justdoeat 1 sierpnia 2017 - 12:14

Mam nadzieję, że będziesz miała jeszcze okazje 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej