Kochani zapraszam Was do wypróbowania banalnie prostego przepisu na bezglutenową szarlotkę! Jego wykonanie zajmuje dosłownie parę chwil! Jeżeli szukacie sposobu jak się rozgrzać w ten zimowy dzień, koniecznie przygotujcie ciepłą szarlotkę z dużą ilością rozgrzewającego cynamonu. Dajcie mi znać jak Wam smakowała ta wyśmienicie krucha i bezglutenowa szarlotka.
Składniki
- 1,5 szklanki mąki ryżowej brązowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki gazowanej wody
- 5 jaj
- 3 czubate łyżki miękkiego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 jabłek
- cynamon
- ksylitol
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Jabłka dokładnie obierz ze skórki, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w paseczki. Następnie przypraw je cynamonem, dodaj do smaku szczyptę ksylitolu.
Żółtka jaj oddziel od białka. Następnie w dużej misce wymieszaj składniki do ciasta: mąkę ryżową, ziemniaczaną, wodę gazowaną, żółtka jaj, olej kokosowy, proszek do pieczenia, ksylitol. Z powyższych składników zagnieć ciasto, powinno ono być dosyć mokre i zbite w jedną masę (nie powinno się kruszyć).
Białka jaj ubij na sztywną pianę. Przed ubijaniem dodaj szczyptę soli i ksylitolu. Blachę (ja użyłam o wymiarach: 24cm x 28cm) wyłóż papierem do pieczenia i 2/3 ciasta równomiernie rozprowadź na blasze.
Następnie ułóż jabłka, rozprowadź ubitą pianę i na koniec na wierzch piany zetrzyj 1/3 ciasta. Piecz wszystko w 180'C przez ok. 40 min (w zależności od mocy piekarnika).
Smaczego kochani!
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
Fot. Ewelina Lenda
30 komentarzy
Wygląda przepięknie i zapewne smakiem nie odstaje. Must have na weekend!
Jest pyszna! 😀
Na pewno w weekend się skuszę i upiekę!
Super! Tylko nie zapomnij pochwalić się swoim wypiekiem! 🙂
Szarlotka to moje ulubione ciasto 🙂 Z chęcią wykorzystam przepis! Trendy Mama
Super! Bardzo się cieszę! Daj znać jak Tobie smakowała 😀
Przerzuciłem się mąkę orkiszową. Makaron wychodzi pyszny, ciasta jeszcze nie próbowałem. Gdzieś czytałem, że dla bezglutenowców to jest też rozwiązanie. Tematu dokładnie nie sprawdzałem, bo w naszej rodzinie nie mamy z tym problemu. Twoja szarlotka też niczego sobie. Apetyczna
1
Myślę, że z mąką orkiszową też byłaby pyszna! 🙂 Jednak orkisz jest to odmiana pszenicy, więc ma w sobie gluten. Jak nie masz z glutenem problemu to możesz spróbować w wersji orkiszowej! 🙂 Daj znać jak smakowała 😀
Szarlotkę kocham w każdej postaci 🙂
Oj ja też! 😀
Szarlotka to dla mnie zdecydowanie smak dzieciństwa…
Dla mnie również! Uwielbiam jej zapach i smak 🙂
Pyszności. Uwielbiam szarlotki, zwłaszcza prosto z piekarnika, jak jeszcze nie zdążą wystygnąć:D
Oj tak! Kiedyś jeszcze sobie dokładałam lody waniliowe 😀
Przepis zapisany i na pewno wypróbuję 🙂 Kocham to ciasto w każdej postaci 😉
Bardzo się cieszę! 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowało 🙂
Ja dopiero od jakiegoś czasu przekonałam się do szarlotki. W takim wydaniu jeszcze nigdy nie jadłam, ale przy jakiejś najbliższej okazji postaram się spróbować. A już na pewno podrzucę przepis swojej przyjaciółce, będzie zachwycona 🙂
Bardzo dziękuję 🙂 Koniecznie spróbuj, pyszna jest 🙂
Wygląda smakowicie, uwielbiam szarlotki.
Bardzo dziękuję 🙂
Zwykle na hasło „bezglutenowe” wydymam usta w pogardzie, ale tym razem zrobię wyjątek 😀 Zrobię, bo szarlotka wygląda smakowicie 😉
I taka jest! 🙂 Koniecznie spróbuj 🙂
Aż zapachniało mi szarlotką 😀
Haha 🙂 Cieszę się! 🙂
Ale musiała być smaczna, bo wygląda bardzo dobrze 😉
Oj tak była i jest pyszna 🙂 Koniecznie spróbuj 🙂
Wygląda smakowicie 🙂
Dziękuję! 🙂
Dawno nie jadłam szarlotki, narobiłaś mi apetytu.
Haha koniecznie spróbuj 🙂