Guacamole z pomidorem i cebulą

by Justyna Lenda

Kochani, zakochałam się w guacamole! 🙂 Dotychczas nie byłam ogromną fanką awokado – jadłam je tylko ze względu na zdrowotne właściwości. Na całe szczęście nasz gust smakowy z czasem się zmienia. Mój też się zmienił… 😀 Na początku zaczęłam coraz częściej do swoich dań dodawać kawałki dojrzałego awokado, aż w końcu odważyłam się na przygotowanie guacamole z pomidorem i cebulą. Warto było! Guacamole to pyszny i zdrowy dodatek do pieczywa. Jest delikatny i przyjemnie kremowy. Mało tego, codziennie można go przygotowywać na inne sposoby! Dzisiaj zapraszam do spróbowania wersji: guacamole z pomidorem i cebulą! Palce lizać. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać czy smakowało!

Guacamole z pomidorem i cebulą

Guacamole jako dodatek do jaj i batatów 🙂

Guacamole z pomidorem i cebulą

Guacamole z pomidorem i cebulą

Wydrukuj
Porcja: 4 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 2 sztuki awokado
  • sok z 1 limonki
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebulka
  • sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania

Miąższ z dojrzałego awokado oddziel od skórki za pomocą łyżki. Następnie rozgnieć widelcem tak, żeby powstała miazga. Następnie dodaj sok ze świeżej limonki i przyprawy. Cebulkę i pomidora pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj wszystko razem lub zrób 2 wersje guacamole, jedną z dodatkiem pomidora a drugą z rozgrzewającą cebulką. Smacznego! 🙂

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

33 komentarze

Magda 13 listopada 2017 - 09:42

Uwielbiam, proste składniki, a w połączeniu ze sobą dają świetny smak

Odpowiedz
Justyna Lenda 15 listopada 2017 - 11:52

Dokładnie tak! 🙂 Prosto, zdrowo i pysznie 🙂

Odpowiedz
Agata Borkowska 13 listopada 2017 - 10:05

Wygląda apetycznie. Ja puki co nie odważę się tego zrobić. Ale dla mojej siostry polecę szybki przepis:)

Odpowiedz
Justyna Lenda 15 listopada 2017 - 11:52

Dziękuję! 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Panna Kwiatkowska 13 listopada 2017 - 10:14

Guacamole i ogólnie awokado to moja miłość ?

Odpowiedz
Justyna Lenda 15 listopada 2017 - 11:51

Moja również! 🙂 Czuję, że niedługo będzie więcej wariacji kulinarnych z guacamole! 😀

Odpowiedz
Agnes 11 stycznia 2018 - 11:38

Często jadam wszelkie pasy z awokado a ta brzmi interesująco 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 11 stycznia 2018 - 15:54

Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 13 stycznia 2018 - 13:09

Dziękuję! 🙂 Zapraszam do wypróbowania! 🙂

Odpowiedz
Angel 11 stycznia 2018 - 12:01

Smakowity przepis:) a awokado często używam jako zamiennik majonezu:D

Odpowiedz
Justyna Lenda 13 stycznia 2018 - 13:12

Super! 😀 Bardzo zdrowy i pyszny zamiennik! 😀 Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Odpowiedz
Młodzi na Dorobku 11 stycznia 2018 - 12:16

Ale Ty dziewczyno smacznie gotujesz! Chyba musimy Ciebie do nas zaprosić 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 13 stycznia 2018 - 13:12

Dziękuję bardzo! 😀

Odpowiedz
healthystyle 5 marca 2018 - 11:41

Uwielbiam guacamole <3 Idealny dodatek do domowych nachos 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:34

Super! Koniecznie wypróbuj mojego przepisu 🙂

Odpowiedz
Kuchnia bez cukru 5 marca 2018 - 11:43

Tak lubię awokado, że przeważnie nie mam cierpliwości do robienia guacamole bo awokado mi znika 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:35

hihihi No to ładnie 😀

Odpowiedz
Paula Dowlasz 5 marca 2018 - 11:45

Ale to musi być smaczne!

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:35

I takie jest 🙂 Koniecznie spróbuj! 🙂

Odpowiedz
Danka 5 marca 2018 - 14:26

Ja też nie jestem fanka awokado, chociaż to danie wyglada zachęcająco.

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:35

Smaki się zmieniają 🙂 Spróbuj może akurat w takim połączeniu Ci zasmakuje 🙂

Odpowiedz
Magda 5 marca 2018 - 15:52

Uwielbiam guacamole tylko ja jadam bez przypraw i awokado w każdej postaci. Awokado to jeden z moich ulubionych tłuszczy.:D

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:36

Oj, mój również 🙂 Jednak jeszcze nie jestem na tym etapie jedzenia awokado bez dodatków 😀

Odpowiedz
blogierka 6 marca 2018 - 00:44

A ja właśnie nie mogę się do avocado przekonać, bo przeszkadza mi ten oleisty i mdły smak :/.

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:37

Na początek może spróbuj dodawać je do koktajli, a z czasem może pasty? 🙂

Odpowiedz
Małgorzata Hert 15 marca 2018 - 12:45

Zdecydowanie moje smaki, uwielbiam. Mogę jeść codziennie

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:37

Bardzo się cieszę! 🙂

Odpowiedz
Agata 15 marca 2018 - 14:58

Śmieszne, ale jeszcze w życiu tego nie jadłam 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:38

Agatko, koniecznie spróbuj! 🙂

Odpowiedz
Justyna 16 marca 2018 - 11:39

Proste składniki i nie jest trudne do zrobienia, myślę że skorzystam z przepisu 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:38

Bardzo się cieszę! 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowało! 🙂

Odpowiedz
Renatka 29 maja 2018 - 10:10

Prosto i zdrowo – to co uwielbiam! Dzięki za przepis! 😀

Odpowiedz
Justyna Lenda 30 maja 2018 - 10:26

Bardzo się cieszę, że się podoba! 🙂 Zachęcam do wypróbowania 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej