Kiedy nadchodzą ciepłe dni osoby przebywające na dietach eliminacyjnych mają bardzo ciężki orzech do zgryzienia. Bo jak tutaj wytrzymać bez zjedzenia tradycyjnych lodów? Kochani, jest na to sposób! Można przygotować domowe lody z owoców leśnych. Zapraszam Was do wypróbowania tego ultra łatwego i szybkiego przepisu na owocowe lody. Wystarczy tylko parę składników, aby cieszyć się orzeźwiającym chłodem i wyśmienitym smakiem domowych lodów z owoców leśnych. Dodatkowo są bez glutenu i bez mleka! Koniecznie spróbujcie 🙂
Składniki
- 2 szklanki mrożonych owoców leśnych (czarna i czerwona porzeczka, jagody, maliny i jeżyny)
- czubata łyżka gęstego mleka kokosowego
- ½ szklanki napoju roślinnego (u mnie kokosowe)
- szczypta cynamonu
- ksylitol dla słodkiego smaku
Sposób przygotowania
Sposób wykonania tych pysznych i orzeźwiających lodów jest bardzo prosty i szybki! Wystarczy wszystkie składniki umieścić w głębokim naczyniu i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera (min 750W). Prawda, że szybkie? 🙂
Uwagi
Najlepiej jest zjeść lody od razu po przygotowaniu. Można trzymać je w zamrażalce. Kupiłam gotową już mieszankę mrożonych owoców leśnych.
Smacznego! Jakbyście chcieli wypróbować przepis na domowe, miętowe lody straciatella przepis znajdziecie TUTAJ.
Pozdrawiam,
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy