Ciasteczka imbirowo-cynamonowe

by Just Food Therapy

Uwielbiam eksperymentować w kuchni! Dlatego też w tym roku zamiast tradycyjnych pierniczków zrobiłam kruche ciasteczka imbirowo-cynamonowe. Idealne na Święta Bożego Narodzenia, ale także do moczenia w porannej kawie czy ciepłym mleku kokosowym… Mniam! Jeżeli szukasz przepisu na kruche, aromatyczne i mocno cynamonowe ciasteczka, jesteś na dobrej stronie! 🙂 Ciasteczka są bezglutenowe, bez mleka, a także są pozbawione cukru! Jak jesteś wegetarianinem, lub najzwyczajniej nie możesz spożywać jaj, to śmiało możesz je zastąpić zmielonym siemieniem lnianym! 🙂

Zapraszam również do wypróbowania przepisu na moje, zeszłoroczne pierniczki – Link.

Ciasteczka imbirowo-cynamonowe 2

Wykrawanie surowych ciasteczek imbirowo-cynamonowych

Ciasteczka imbirowo-cynamonowe 1

Ciasteczka imbirowo-cynamonowe

Wydrukuj
Porcja: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej, brązowej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej, białej
  • 1/4 szklanki maki teff
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 i 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szklanka napoju kokosowo-ryżowego
  • 1 jajko
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 1/2 banana
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżka masła orzechowego 100%
  • 1/2 opakowania mielonego cynamonu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • skórka i sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania

Wykonanie ciasteczek jest bardzo proste! Na początku, wystarczy cytrynę zanurzyć we wrzątku. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Ciecierzycę, banana i masło orzechowe dokładnie zmiksuj na gładką masę. Następnie wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem jajka. Zetrzyj skórkę z cytryny, a później wyciśnij świeży sok. Dokładnie wszystko wymieszaj i ugnieć ciasto. Dzięki temu, że do tej pory nie dodałaś jaja możesz spróbować smak ciasta. 🙂 Powinien być mocno cynamonowy, z imbirowym posmakiem i wyczuwalną nutką cytryny. W razie potrzeby dodaj więcej ksylitolu, aby ciasto było słodsze. Dodaj jaja i ponownie wszystko, dokładnie zagnieć.

Gdy ciasto będzie już wyrobione wstaw je do lodówki na pół godziny, aby się schłodziło i było łatwiejsze do wałkowania.

Ciasto jest ciężkie i lekko klejące, więc stolnicę i wałek na bieżąco podsypuj mąką. Ciasteczka wałkuj na ok. 3-4 mm grubości i odkrawaj dowolne kształty. Piecz je ok. 15-20 min (w zależności od mocy piekarnika), w 180'C. Chciałam, aby moje, tegoroczne ciasteczka były chrupkie, więc podpiekłam je mocniej. Jak lubicie bardziej miękkie śmiało możecie je wyjąć wcześniej. 🙂

Uwagi

Ciasteczka najlepiej smakują po paru dniach trzymania w zamkniętej reklamówce. 🙂 Stają się bardziej miękkie.

Ciasteczka imbirowo-cynamonowe 3

Ciasteczka imbirowo-cynamonowe gotowe do pieczenia

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

6 komentarzy

Aneta 4 stycznia 2018 - 14:53

Wyglądają pięknie, jestem ciekawa jak smakują 🙂

Odpowiedz
pilkarze 4 stycznia 2018 - 15:16

Bardzo dziękuję! 🙂 Są bardzo aromatyczne i idealne do pochrupania 🙂

Odpowiedz
Kasia 4 stycznia 2018 - 15:08

Pięknie wyglądają! Lubię proste przepisy 🙂

Odpowiedz
pilkarze 4 stycznia 2018 - 15:15

Bardzo dziękuję! 🙂 Ja też jestem zwolenniczką krótkiej listy składników! 🙂

Odpowiedz
Edyta Mój kawałek podłogi 5 stycznia 2018 - 08:53

Prezentują się niesamowicie uroczo! Aż szkoda je zjadać 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 5 stycznia 2018 - 14:09

Bardzo dziękuję 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej