Uwielbiam eksperymentować w kuchni! Dlatego też w tym roku zamiast tradycyjnych pierniczków zrobiłam kruche ciasteczka imbirowo-cynamonowe. Idealne na Święta Bożego Narodzenia, ale także do moczenia w porannej kawie czy ciepłym mleku kokosowym… Mniam! Jeżeli szukasz przepisu na kruche, aromatyczne i mocno cynamonowe ciasteczka, jesteś na dobrej stronie! 🙂 Ciasteczka są bezglutenowe, bez mleka, a także są pozbawione cukru! Jak jesteś wegetarianinem, lub najzwyczajniej nie możesz spożywać jaj, to śmiało możesz je zastąpić zmielonym siemieniem lnianym! 🙂
Zapraszam również do wypróbowania przepisu na moje, zeszłoroczne pierniczki – Link.
Składniki
- 1 szklanka mąki ryżowej, brązowej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej, białej
- 1/4 szklanki maki teff
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 3 i 1/2 łyżki oleju kokosowego
- 1 szklanka napoju kokosowo-ryżowego
- 1 jajko
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 1/2 banana
- 4 cm korzenia imbiru
- 1 łyżka masła orzechowego 100%
- 1/2 opakowania mielonego cynamonu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki ksylitolu
- skórka i sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Wykonanie ciasteczek jest bardzo proste! Na początku, wystarczy cytrynę zanurzyć we wrzątku. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Ciecierzycę, banana i masło orzechowe dokładnie zmiksuj na gładką masę. Następnie wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem jajka. Zetrzyj skórkę z cytryny, a później wyciśnij świeży sok. Dokładnie wszystko wymieszaj i ugnieć ciasto. Dzięki temu, że do tej pory nie dodałaś jaja możesz spróbować smak ciasta. 🙂 Powinien być mocno cynamonowy, z imbirowym posmakiem i wyczuwalną nutką cytryny. W razie potrzeby dodaj więcej ksylitolu, aby ciasto było słodsze. Dodaj jaja i ponownie wszystko, dokładnie zagnieć.
Gdy ciasto będzie już wyrobione wstaw je do lodówki na pół godziny, aby się schłodziło i było łatwiejsze do wałkowania.
Ciasto jest ciężkie i lekko klejące, więc stolnicę i wałek na bieżąco podsypuj mąką. Ciasteczka wałkuj na ok. 3-4 mm grubości i odkrawaj dowolne kształty. Piecz je ok. 15-20 min (w zależności od mocy piekarnika), w 180'C. Chciałam, aby moje, tegoroczne ciasteczka były chrupkie, więc podpiekłam je mocniej. Jak lubicie bardziej miękkie śmiało możecie je wyjąć wcześniej. 🙂
Uwagi
Ciasteczka najlepiej smakują po paru dniach trzymania w zamkniętej reklamówce. 🙂 Stają się bardziej miękkie.
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
6 komentarzy
Wyglądają pięknie, jestem ciekawa jak smakują 🙂
Bardzo dziękuję! 🙂 Są bardzo aromatyczne i idealne do pochrupania 🙂
Pięknie wyglądają! Lubię proste przepisy 🙂
Bardzo dziękuję! 🙂 Ja też jestem zwolenniczką krótkiej listy składników! 🙂
Prezentują się niesamowicie uroczo! Aż szkoda je zjadać 🙂
Bardzo dziękuję 🙂