Zanim zaczęłam stosować dietę bezglutenową uwielbiałam jeść budyń, szczególnie lubiłam go sobie przygotowywać na podwieczorek. Niestety budyń bardzo często w swoim składzie ma gluten, więc ze względu na moją nietolerancję pokarmową musiałam z niego zrezygnować…
Jednak odnalazłam bardzo pyszny zamiennik tradycyjnego budyniu –bezglutenowy budyń zrobiony z KASZY JAGLANEJ! Jego przygotowanie zajmuje krótką chwilę, a dodatkowo jest on bardzo zdrowy.
Co najlepsze, można samodzielnie projektować jego smak poprzez dodawanie różnych dodatków: kawy/cynamonu/kakao/owoców. W tak wielu wersjach nigdy się nie znudzi! 😀 Dzisiaj przedstawiam inspirację na budyń jaglany o smaku kokosowo-kakaowym.
Myślę, że będziecie zaskoczeni jego rewelacyjnym smakiem! 🙂
Smacznego! 🙂
Składniki
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki kakao
- ½ łyżeczki stewii bądź innego słodziku naturalnego np. ksylitol/erytrol
- płatki migdałów, do dekoracji
Sposób przygotowania
Suchą kaszę jaglaną dokładnie opłucz pod bieżącą wodą (dzięki temu nie będzie gorzka). Następnie gotuj ją z ½ szklanki mleka kokosowego i ½ szklanki wody. Gotuj około 15 minut do momentu miękkości i wchłonięcia płynu przez kaszę.
Miękką kaszę wsyp do kielicha blendera razem z pozostałymi dodatkami (oprócz płatków migdałów). Zmiksuj wszystko na gładki mus, może to zając do 2 minut w zależności od mocy blendera. 🙂
Na koniec wierzch budyniu możesz udekorować szczyptą wiórków kokosowych i płatkami migdałowymi.
Dlaczego warto skusić się na poniższy budyń jaglany zamiast tradycyjnego?
Spójrzcie sami:
KASZA JAGLANA:
- jest zasadotwórcza, co oznacza, ze odkwasza organizm, polecana szczególnie dla osób z wrzodami żołądka/refluksem/częstymi zgagami;
- jest dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, fosforu, potasu, wapnia, krzemu; Przy regularnym spożywaniu hamuje wypadanie włosów, wzmacnia skórę i płytkę paznokcia;
- dzięki zawartości takich składników jak: tryptofan i lecytyna poprawia pamięć, nastrój i wspomaga układ nerwowy;
- kasza jaglana jest polecana dzieciom, sportowcom, nastolatkom w wieku dojrzewania, którzy mają szczególne zapotrzebowanie na składniki odżywcze;
Zapraszam do wypróbowania przepisu i do podzielenia się w komentarzach swoimi opiniami! 😀
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy