Bezglutenowy Chleb Gryczany

by Justyna Lenda

Przyznam, że długo testowałam przepisy na dobry chleb bezglutenowy. Taki, aby nie różnił się smakiem i konsystencją od swoich glutenowych odpowiedników – był puszysty, nie kruszył się i nie był zbyt suchy. Pieczywo zajmuje ważną pozycję w naszej kulinarnej kulturze. Bardzo mi go brakowało na diecie bezglutenowej … 🙁

W końcu udało mi się stworzyć idealną recepturę! Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na bezglutenowy chleb gryczany! Jest pyszny i łatwy w wykonaniu. Zyskuje pochlebne opinie również u osób zajadających się zwykłym pieczywem!

Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu! 🙂

Bezglutenowy Chleb Gryczany fot. 1

Bezglutenowy chleb gryczany

Wydrukuj
Porcja: 20 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki czarnego sezamu
  • 3 łyżki błonnika gryczanego
  • 4 g drożdży instant (1/2 saszetki)
  • ok 2 szklanki letniej wody
  • sól i szczypta cukru

Sposób przygotowania

Swój chleb piekłam w maszynie do pieczenia chlebów. Wystarczyło, więc jedynie wrzucić wszystkie składniki do środka, ustawić program i po 2 godzinach wyjąć upieczony chleb. 🙂

Jeżeli nie masz takiej maszyny, dobry piekarnik też się spisze. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce (min 5 min mieszania). Jest to ważne, aby dobrze połączyć składniki i pobudzić drożdże do pracowania. Po tym czasie przykryj miskę lnianą ścierką i odstaw do urośnięcia w ciepłe miejsce. Po ok 20 min przelej masę do formy wyłożonej papierem i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 20 min).

W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200'C. Wstaw chleb i piecz go ok. 50 minut. Studź na kratce do pieczenia.

Gotowe! Smacznego! 🙂

Bezglutenowy Chleb Gryczany fot. 2

Bezglutenowy chleb gryczany

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej