Święta Bożego Narodzenia bez pierogów? To nie do pomyślenia! Kochani, zapraszam Was do wypróbowania przepisu na pyszne, bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami. Praktycznie nie różnią się od swoich glutenowych odpowiedników. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowały!
Składniki
Na farsz:
- kapusta kiszona z marchewką
- cebula
- grzyby suszone
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju lnianego
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz, sól
- kminek
Na ciasto
- 300g mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 szklanki wody
- sól
Sposób przygotowania
Farsz:
Kapustę wyciśnij tak aby odsączył się jej sok i dokładnie pokrój. Cebulkę pokrój w kostkę. Grzyby dzień wcześniej namocz ok. 12 godz. a następnie drobno pokrój. Rozgrzej patelnię z oliwą i podsmaż cebulkę. Gdy cebulka będzie już zeszklona dodaj pozostałe składniki (oprócz oleju lnianego). Smaż wszystko ok 20-25 min. Gdy farsz będzie już podsmażony zdejmij wszystko z ognia i wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Wymieszaj z olejem lnianym.
Ciasto:
Do miski wsyp mąki, a następnie zalej gorącą wodą. Wyrabiaj ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki ziemniaczanej. Stolnice obsyp mąką kukurydzianą i wałkuj ciasto na ok 3 cm. Za pomocą szklanki odkrawaj kółka, które następnie napełnij ok łyżeczką farszu i zlep w pierogi. Brzegi ciasta lepiej się lepią jeśli delikatnie wysmarujesz je wodą.
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy