Kochani! Chciałabym Wam przedstawić bezglutenowe pierniczki z masłem orzechowym- mój tegoroczny debiut, z którego jestem bardzo dumna! 🙂
Ciasto, konsystencją i smakiem jest identyczne jak te, które zawsze robiłam z mąki pszennej. Masło orzechowe i olej kokosowy dodają pięknego aromatu! Pierniczki są miękkie i delikatne, więc śmiało można je jeść jeszcze tego samego dnia po upieczeniu 🙂
Jeśli jeszcze nie wybraliście idealnego przepisu na świąteczne pierniczki i jesteście jak ja, w lekkim niedoczasie… Gorąco polecam! 😀
Składniki
- 150g mąki gryczanej
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 3,5 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka przyprawy do piernika
- jajko
Sposób przygotowania
Na małym ogniu podgrzej i dobrze wymieszaj syrop klonowy, masło orzechowe i olej kokosowy. Jak wszystkie składniki sie ładnie połączą zdejmij garnek z ognia. W międzyczasie do głębokiej miski wsyp pozostałe suche składniki.
Gdy syrop klonowy z olejem kokosowym i masłem orzechowym będą już ostudzone, połącz wszystkie składniki z jajkiem i zagnieć ciasto. W razie potrzeby, jeśli konsystencja ciasta będzie zbyt mokra dosyp mąki. Ciasto wałkuj pomiędzy 2 kawałkami folii aluminiowej na grubość ok. 5 mm. Wytnij pierniczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 10-15 min.
Uwagi
Pierniki nie są zbyt słodkie, więc jeżeli macie w domu słodkich łasuchów polecam dodać jeszcze odrobinę stewii.
Smacznego – Świątecznego! 😀
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy