Potrzebujecie pomysłu na zdrową i pyszną kolację lub śniadanie? Świetnie się spiszą bezglutenowe i bezmleczne gofry! Kiedy zrobiłam je dla całej rodziny nikt nie rozpoznał, że są one bezglutenowe. Taka ukryta niespodzianka jest moim najlepszym testem smakowitości. 😀 Dieta bezglutenowa potrafi być smaczna i pełnowartościowa. Jedynie trzeba otworzyć się na nowe smaki i bawić się przepisami!
Polecam do spróbowania tych pysznych i prostych, bezglutenowych gofrów!
Składniki
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1½ szklanki mąki kukurydzianej
- ½ szklanki mleka migdałowego
- 1 szklanka mineralnej wody gazowanej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta stewii
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka z laski wanilii/cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę i nakładaj porcje ciasta. Piecz gofry na złoty kolor. Po upieczeniu na wierzch poukładaj ulubione, świeże owoce. Ja użyłam czekoladowej "nutelli" z awokado i świeżą pomarańczę.
Smacznego!
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy