Pomysł na szybki i pyszny lunch? Zdecydowanie będzie to pesto ze świeżej bazylii z orzeszkami pini! To danie, swoim smakiem bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Dzięki dodaniu soku z cytryny ma lekką, kwaskowatą nutkę, którą idealnie równoważy delikatny smak i aromat świeżej bazylii. Pesto świetnie sprawdzi się zarówno przy rybce jak i z chudym kawałkiem pieczonego mięsa. Ja, zdecydowałam się na wersję wege. 😀 Chyba tajemnicza siła ciągnie mnie w stronę wegetarianizmu… 😀
Kochani, koniecznie wypróbujcie ten przepis i podzielcie się swoimi opiniami! Czekam z niecierpliwością! 😀 Przyciągnijmy do nas wiosnę poprzez piękną i świeżą zieleń na naszych talerzach!
Składniki
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 4 łyżki oleju lnianego
- 25 g orzeszków pini
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- makaron kukurydziany
przyprawy:
- łyżeczka oregano, majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu, szczypta soli i curry
Sposób przygotowania
Bazylię dokładnie umyj i osusz. Do kielicha blendera wrzuć wszystkie składniki i dokładnie zblenduj. Podawaj z ugotowanym makaronem i z dodatkiem orzeszków pini. Gotowe! Prawdziwe danie w 5 minut!
Smacznego!
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
2 komentarze
Witaj, jestem zachwycona Twoim blogiem. Mocno obawiałam się, że tu wszystko co zdrowe jest bez smaku 😛 właśnie zjadłam pastę, przesoliłam ją więc dodałam pomidora, wyszła przepyszna i szybka! Ja jestem celiakiem, do tego bez kukurydzy, jajek i nabiału, dziękuję Ci, że jesteś i że inspirujesz 🙂 🙂 🙂 na bank będę tu częstym bywakcem, tym bardziej, że jestem przy końcówce ciąży i mam apetyt, a przepisów w głowie brak…
Jeszcze raz dzięki
<3
Hania
Haniu, nawet nie zdajesz sobie sprawy jak bardzo moje serce się cieszy z tego co napisałaś! <3 Bardzo Tobie dziękuję! Każdy feedback dodaje mi skrzydeł i jeszcze bardziej daje powera do pracy i dawania Wam jeszcze lepszych i większych inspiracji <3 P.S. Haniu, gratuluję maleństwa i trzymam kciuki za szczęśliwe rozwiązanie! 🙂 Bardzo gorąco pozdrawiam!