Bazyliowe Pesto z Orzeszkami Pini

by Justyna Lenda

Pomysł na szybki i pyszny lunch? Zdecydowanie będzie to pesto ze świeżej bazylii z orzeszkami pini! To danie, swoim smakiem bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Dzięki dodaniu soku z cytryny ma lekką, kwaskowatą nutkę, którą idealnie równoważy delikatny smak i aromat świeżej bazylii. Pesto świetnie sprawdzi się zarówno przy rybce jak i z chudym kawałkiem pieczonego mięsa. Ja, zdecydowałam się na wersję wege. 😀 Chyba tajemnicza siła ciągnie mnie w stronę wegetarianizmu… 😀

Kochani, koniecznie wypróbujcie ten przepis i podzielcie się swoimi opiniami! Czekam z niecierpliwością! 😀 Przyciągnijmy do nas wiosnę poprzez piękną i świeżą zieleń na naszych talerzach!

Bazyliowe Pesto z Orzeszkami Pini fot. 2

Składniki na bazyliowe pesto z orzeszkami pini

Bazyliowe Pesto z Orzeszkami Pini fot. 1

Bazyliowe pesto z orzeszkami pini

Wydrukuj
Porcja: 3 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 25 g orzeszków pini
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • makaron kukurydziany

przyprawy:

  • łyżeczka oregano, majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu, szczypta soli i curry

Sposób przygotowania

Bazylię dokładnie umyj i osusz. Do kielicha blendera wrzuć wszystkie składniki i dokładnie zblenduj. Podawaj z ugotowanym makaronem i z dodatkiem orzeszków pini. Gotowe! Prawdziwe danie w 5 minut!

Bazyliowe Pesto z Orzeszkami Pini fot. 3

Pyszne i szybkie bazyliowe pesto

Bazyliowe Pesto z Orzeszkami Pini fot. 4

Bazyliowe pesto z orzeszkami pini

Smacznego!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

2 komentarze

Hanna Młudzik 13 czerwca 2017 - 17:13

Witaj, jestem zachwycona Twoim blogiem. Mocno obawiałam się, że tu wszystko co zdrowe jest bez smaku 😛 właśnie zjadłam pastę, przesoliłam ją więc dodałam pomidora, wyszła przepyszna i szybka! Ja jestem celiakiem, do tego bez kukurydzy, jajek i nabiału, dziękuję Ci, że jesteś i że inspirujesz 🙂 🙂 🙂 na bank będę tu częstym bywakcem, tym bardziej, że jestem przy końcówce ciąży i mam apetyt, a przepisów w głowie brak…
Jeszcze raz dzięki
<3
Hania

Odpowiedz
justdoeat 20 lipca 2017 - 15:14

Haniu, nawet nie zdajesz sobie sprawy jak bardzo moje serce się cieszy z tego co napisałaś! <3 Bardzo Tobie dziękuję! Każdy feedback dodaje mi skrzydeł i jeszcze bardziej daje powera do pracy i dawania Wam jeszcze lepszych i większych inspiracji <3 P.S. Haniu, gratuluję maleństwa i trzymam kciuki za szczęśliwe rozwiązanie! 🙂 Bardzo gorąco pozdrawiam!

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej