Kochani, dzisiaj przedstawiam inspirację na jedną z najpopularniejszych, ulicznych potraw Tajlandii – jest to PAD THAI. Łączy on trzy rodzaje smaków: musi być trochę słodki, słony i kwaśny. Sprawia to, że Pad Thai jest jedną z najbardziej lubianych potraw kuchni azjatyckiej. 🙂
Wbrew pozorom jest to danie bardzo łatwe i szybkie. Jego przygotowanie zajmuje około 20 minut! Stanowczo nie należy się jego bać. Jedynie na początku należy troszeczkę zainwestować w azjatyckie przyprawy. Jednak raz zakupione pozostaną na wiele porcji smakowego szczęścia! 😀 Zdecydowanie warto!
Może chcesz zaskoczyć swoich bliskich nutą orientu i przyrządzić azjatycką ucztę? Pad thai będzie idealnym wyborem! Eksperymentuj. 😀
Składniki
- krewetki
- 200 g makaronu ryżowego, bezglutenowego
- garść orzeszków ziemnych
- 2 łyżki pasty tamaryndowej
- 1 szklanka kiełek fasoli mung
- szczypiorek
- 1 jajko
- szczypta pieprzu
- ¼ łyżeczki pieprzu cayene
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sok z limonki (ok 1 łyżeczka)
Sposób przygotowania
Do sprawnego przygotowania tego dania najpierw przygotuj wszystkie składniki tak, aby mieć je już pod ręką i tylko dodawać na patelnię.
Przygotowanie składników: Krewetki rozmroź i osusz ręcznikiem. Makaron ryżowy namocz w ciepłej wodzie (powinien się moczyć ok. 15 min.). Makaron ma być miękki, ale nie rozmoczony. Kiełki fasoli mung i szczypiorek umyj pod bieżącą wodą i osusz. Szczypiorek pokrój w paski ok. 5 cm. Czosnek pokrój drobno lub zmiażdż w prasce. Orzeszki ziemne delikatnie pokrusz.
Dużą patelnię (najlepiej wok) rozgrzej z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego. Dodaj orzeszki ziemne i podsmaż je. Gdy będą już złociste przesyp do oddzielnej miseczki. Na tej samej patelni ponownie dodaj łyżkę oleju rzepakowego, rozgnieciony czosnek i krewetki. Podsmażaj je ok. 5 min.
Następnie dodaj namoczony makaron ryżowy. Cały czas mieszaj wszystko, aby się nie przypaliło.
Kolejnym krokiem będzie dodanie wszystkich przypraw i past: 2 łyżki pasty tamaryndowej, 2 łyżki sosu rybnego, łyżkę sosu sojowego, pieprz czarny i pieprz cayene. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na brzeg patelni wbij jajko i energicznie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Dodaj szczypiorek i kiełki fasoli mung. Wszystko podsmaż jeszcze przez 2 min. 🙂 Na koniec skropl wszystko sokiem z limonki.
Gotowe! 😀
Smacznego!
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
2 komentarze
Uwielbiam pad thai <3 muszę zainwestować w te kilka azjatyckich smakołyków i robić takie rzeczy samodzielnie. Pycha!
Polecam! 🙂 O tyle jest dobrze, że raz zakupione zostaną na wiele porcji <3 Inwestycja pełna, smakowitej satysfakcji 🙂 Pozdrawiam serdecznie